middle ad

Održana radionica "Deco, pogledajte kroz prozor. Da li ima đubreta u dvorištu?"

Autor: Niški portal 

Edukativno – kreativni centar za decu i mlade „TrioArt“ iz Niša, u okviru projektnih aktivnosti i realizacije projekta „Čuvaj svoje okruženje, čuvaj sebe – Priroda – to smo Mi“, partnerski udruženo, realizovao je radionicu „Deco, pogledajte kroz prozor. Da li ima đubreta u dvorištu?“. Radionicu su vodili članovi Udrženja Istraživačka stanica Jelašnica. Profesori u penziji, Ljubisav Stojanović i Danilo Radić održali su radionicu u OŠ „Dositej Obradović“ u Nišu, pred oko 25toro učenika te škole i učenika iz Gimnazije „Svetozar Marković“, a prisutni su bili i dvojica njihovih profesora.
Radionica na temu zaštite životne sredine, pod naslovom „Deco, pogledajte kroz prozor. Da li ima đubreta u dvorištu?“ sastojala se od izlaganja dvojice profesora koje je bilo praćeno video prezentacijom i interaktivnim učestvovanjem prisutnih učenika i profesora.
Profesori Stojanović i Radić su podsetili prisutne koliko je važno brinuti o prirodi čiji smo deo, koliko je važno ne bacati đubre bilo gde, koliko je važno družiti se i biti dobar čovek i koliko je važno provoditi vreme u prirodi.
Video prezentacija je pokazala kako i u kojoj meri urbanizacija i industrijalizacija, a samim tim, buka i vibracije utiču na kardiovaskularni sistem, na psihu čoveka, na alergije.
Podsetili su nas kako je za poslednjih 400 godina sa planete Zemlje nestalo oko 600 vrsta životinja i oko 900 vrsta biljnih vrsta i kako zagađenost zemljišta utiče na zagađenost podzemnih voda i svih voda na Planeti.


Važnost reciklaže je posebno istaknuta, a govorilo se i o uštedi energije i načinima kako to treba činiti.
Na kraju su profesori posebno istaknuli koliko je važno provoditi vreme u prirodi i podsetili nas da nedaleko od samog grada, a kao deo gradske opštine Niška Banja,  postoje Nacionalni parkovi – Jelašnička klisura i Sićevačka klisura i neprocenjivo bogatstvo prirode koju moramo sačuvati i pozvali nas da se priključimo istraživanjima kroz prirodu koja oni organizuju.
Projekat se realizuje uz podršku Grada i Sekretarijata za zaštitu životne sredine Niš
Edukativno - kreativni centar za decu i mlade
Similar Videos